Kompresör çeşitleri imalatı
Kompresör tanım gereği gazları ve havayı daha yüksek basınçlara sıkıştıran motorlu bir makinedir. Daha farklı bir şekilde tanımlayacak olursak atmosferden elde edilen havayı sıkıştırarak basıncını arttıran bir alettir. Kompresör pnömatik çalışma sistemiyle ve basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava desteği sağlamak amacı ile çalışan motorlu makinedir.
Lastik çıkarma-takma aletleri pnömatik aletlere örnek olarak gösterilebilir.
DEBİ : Debi, kompresörün sisteme veya tanka gönderilen hava miktarıdır. Bu kompresörün boyutunu belirlemektedir. Debi hesapların da genellikle zaman olarak dakika ve saat ve hava akış miktarı olarak da m3 ya da litre dikkate alınır.
Örnek olarak dakika da 1000 litrelik hava akışı olan bir kompresör, 1000 lt/dk, 1 m3/dk veya 60m3/sa şeklinde ifade edilebilir.
Bu birimler Türkiye’de genel de kullanılan ölçü birimidir. Bunun yanında ayrıca CFM gibi diğer birimlerin kullanıldığı durumlar da olabilmektedir. 1CFM = 28,328 lt/dk’dır.
BASINÇ : Kompresörün hava tankına sıkıştırdığı havanın birim yüzeye uyguladığı kuvvet miktarını belirlemeye Basınç denir. Genelde basınç bar ile belirtilir.
1 bar = 14,5 PSI
1 bar = 0,98 atm
Vidalı hava kompresörleri deplasmanlı yani pozitif yer değiştirmeli kompresörlerdir. Kullanılan en yaygın kompresör vidalı hava kompresörüdür. Yapısı itibariyle tek kademeli, helisel ve spiral lobları ve yivleri olan bir çift rotordan oluşur, aynı zamanda yağ enjeksiyonludur. Kapalı bir gövde bulunduran bu kompresörler, bu gövde içerisinde dönerek havayı sıkıştırmaya yarayan bir çift rotor vardır. Emme veya çıkış valfleri bulunmaz. Önemli olan durum vida rotorları ve rotorlar ile vida gövdesi arasındaki açıklıkları kapatmak için vida içine püskürtülen yağ sayesinde soğutulur. Böyle bir uygulamanın sonunda yapı içerisindeki parçaların çalışma sıcaklığının yüksek sıcaklıklara çıkmasını engeller.
Pistonlu Kompresör : Pistonun alt noktaya olan hareketiyle atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizlenir ve emme sübaplarından geçerek bir sonraki adıma başlar ve aynı şekilde üst noktaya olan hareketiyle basma sübapları sıkıştırılır. Elektrik motoru kayık-kasnak sistemi, kafa bloğu sayesinde teşvik edilir. Kafa bloğunun, pistonlarla silindirler arasında, krank ana ve yatak rulmanlarının yağlanması amaçlanır.
Not: Kamyon, iş makinesi ve ağır vasıtaların lastiklerinin tamirinde kullanılan lastik sökmek ve takmak için kullanılan tabancalar 140 PSI basınçlı hava ile çalışmaktadır. Kompresörün tek kademeli oluşu basma sübaplarının etkisiyle basınçlı hava, kollektör yardımı ile toplanır ardından çekvalf sisteminden geçirilir ve hava deposuna aktarılır. Depoya giriş yapılmadan önce çekvalf, depoda var olan basınçlı havanın geri dönüşünü engeller. Duruş anında kollektör ve pistonların üzerinde bulunan basınçlı havanın tahliyesi basınç otomatiği ile yada selenoid valf yardımıyla yapılır. Profesyonel kompresör ve tankları için lütfen iletişime geçiniz